onsdag 2 maj 2012

Vårtal

Ja, så är jag en upplevelse rikare, fick hålla vårtalet här i Stensjön.

Talet hade varit klart ett bra tag, sånt ska man inte dröja med att göra, för då kan det bli panik på slutet.

Kvällen infann sig, det blev bra mycket mer folk, än vad jag hade räknat med, och tyvärr, så fanns varken mikrofon elr högtalare....

Denna utrustning hade av någon anledning slutat att fungera, nåja, det skulle väl gå ändå.

Jag har dock en bra och tydlig röst, och fick såklart ställa mig uppe bland alla som skulle lyssna.

Jag tror att det mesta hördes, fick känslan av att folk verkligen lyssnade och det gick jättebra, om jag får säga det själv.

En vacker blombukett, fick jag som tack, elden brann, vi hurrade och stämningen var suverän.

Ska försöka lägga in talet här, får se hur det går, annars får Ni väl läsa det i Stensjöbladet, brukar ju läggas med där.
   
Vårtal


Nu har jag bott i Stensjön i 30 år och får väl räkna mig som riktig Stolt Stensjönbo, då kan man få äran att hålla vårtalet här på Dalängen..

Som en gammal tradition ska vi ikväll  tända ett bål, för att driva alla häxor och annat oknytt på flykten, men det behövs ju inte här i Stensjön, för här bor bara sköna människor.

Det har talats mycket om kärlek och mirakel i år, i alla fall så har Björn Ranelid verkligen slagit ett slag för detta och nog tycker jag att våren är ett stort mirakel, Karin Boye sa, visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka och det har vi ju verkligen märkt i år. Först var det nästan vår, sen drog den sig tillbaka och bjöd på en vädercirkus som vi nog inte sett maken till på länge.

Åskvädret förra helgen drog över bygden med många mäktiga knallar och skrämmande blixtar.

Våren är både lockande och tvekande, smyger fram och bjuder på underbara tillfällen för att sedan chocka oss med busväder.

Valborgsfirande är ju en tradition, och vi ska vara rädda om våra traditioner, vem vet hur länge vi får behålla dem???

Firandet av denna högtid markerar absolut vårens ankomst, ja, detta mirakel.
Det år en sån härlig känsla i att upptäcka det första vårtecknet, det finns väl ingen blomma som är så efterlängtad som de första tussilagona, ännu ett mirakel, som stretar upp mitt i den kalla snön, om och om igen.

Det är inte så konstigt att vår flagga är just gul och blå, de första blommorna som vi ser är ju gula och blå tussilagon då och blåsipporna, ja, och så vitsipporna, det får väl bli flaggstången då, det är iaf min fundering.

Att få möta våren här i Stensjön är inte alla förunnat så vi alla som står här ikväll, se Er omkring, lyssna ta in det ni ser och hör och NJUT.

För det här är vår i sin allra bästa skepnad.

Det är ett underbart men ändå ofattbart mirakel att den är här igen.

Nu börjar den stora njutningen för det är precis nu, som hela vårens och sommarens alla fröjder ligger och väntar fram för oss.

Våren, med alla dofter, fågelkvitter, sol som värmer trötta själar och får oss att leva upp igen. Ljusa kvällar, ljumma vindar, sköna dopp i våra fantastiska sjöar, för svensk sommar är trots allt något av det härligaste som finns, och lite extra härligt om man bor i Stensjön.

Ikväll har vi tänt en eld för att fira våren Jag tänker att elden oxå får brinna för framtidstro, trots att mina tankar ibland går till Norge och den helt ofattbara tragedi, som tog så många unga människors liv. Det som dessa anhöriga går igenom nu är helt ofattbart.  Då är jag så innerligt glad, att jag bor just här.    

Så hoppas jag att alla Ni som har vandrat upp hit ikväll, även har sett så fin vår järnvägsbro har blivit, ja, eller vid sidorna om den. Ett kanonbra arbete som de har gjort.

Vi får inte heller glömma bort vår nya blivande förskola, där även en liten näridrottsplats kommer att byggas. Helt fantastiskt, det är så roligt att se hur vårt samhälle växer och blir fyllt av barn i alla olika åldrar.


Elden får också brinna för en tro om en bättre och rättvisare värld och om allt det goda som redan finns . Om kloka och kärleksfulla människor som finns till för varandra.
Som gör att världen vi lever i faktiskt ändå fungerar riktigt bra.

Och glöm inte att se på livet genom framrutan och inte genom backspegeln,

Så därför vill jag nu att vi gemensamt hälsar våren välkommen genom ett rungande fyrfaldigt leve.

Inga kommentarer: